[...] to 15 g płatków owsianych i nie dodaję żadnych owoców. Do tego duża, czarna kawa z ekspresu. Potem idę na trening. Po treningu wypijam białko. Do tego suplementy w postaci witaminy C, aminokwasów. Później wracam do domu, odczekuje 2 godziny i robię sobie główny posiłek. Potem podwieczorek - przy ścisłej diecie 1 ziemniak pieczony, nie jem [...]
[...] wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają l-argininę - substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Mają też dużo witaminy E utrudniającej złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń. Orzechy zawierają spore ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy [...]
[...] funkcjonowania organizmu. Poza dostarczaniem energii, kwasy tłuszczowe są ważnym budulcem komórek. Pomagają w transporcie składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K), podtrzymują temperaturę ciała a poza tym dodają aromatu pożywieniu i zaspokajają głód. Mit: Cholesterol z pożywienia jest głównym sprawcą ataków serca, [...]
Banany są bogate w węglowodany, podstawowe źródło energii dla naszego organizmu. Z węglowodanów pozyskują glukozę "pożywienie" dla mózgu i nerwów. Także nasze mięśnie pozbawione węglowodanów byłyby znacznie mniej sprawne. Niestety, nasz ustrój może je magazynować w organizmie w ograniczonej ilości, wystarczającej jedynie na 3 do 5 godzin. Dlatego [...]
[...] co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Ciało nie może wykorzystywać tej rafinowanej skrobi i węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi usunięte białka, witaminy i substancje mineralne. Natura dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach wystarczających do metabolizowania zawartych w niej węglowodanów. Nie ma [...]
[...] -1000 mg Tribulus terrestris -30 mg cynku kompleks opartego na ZMA (cynk-magnez) -400 mg N-acetylo-cystyny -1000 mg witaminy C MuscleTech głosi, że taka formułka jest lepsza w podnoszeniu testosteronu i jest lepszym anty-katabolikiem. Na pierwszy rzut oka widać, żeobydwie formułki różnią [...]
[...] za to zawierają wszystkie aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są dobrym źródłem przeciwutleniaczy chroniących nas przed działaniem wolnych rodników, witaminy B12 i kwasu foliowego. Żółtko to kopalnia lecytyny - potrzebna do produkcji choliny, która jest składnikiem błon komórkowych i odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym [...]
[...] czego tę pierwszą w dość dużych ilościach. Aminokwasy te są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C. Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane. To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż [...]
[...] z pieca, bez tłuszczu. My natomiast obficie krasimy je tłuszczem zwierzęcym. A taki tłuszcz nie tylko sam w sobie jest szkodliwy, lecz także blokuje dobroczynne działanie witaminy C znajdującej się w ziemniaczanych bulwach. Choć żyjemy w chłodniejszym klimacie niż Włosi czy Grecy, dietetycy uważają, że wystarczający dla nas ładunek energii [...]
[...] co z siebie wydalają to właśnie ten szatański napój, który spożyli, otóż nie - jest to prawie sama woda, prawie, bo razem z nią wydalane są niezbędne organizmowi minerały, witaminy... A więc jak zminimalizować skutki przepicia, spożycia nie wielkiej ilości alkoholu? Najlepszym sposobem jest spowolnienie wchłaniania alkoholu, oraz dostarczenie [...]
[...] 1 kaps i na pół godziny przed treningiem 2 kapsy. ZMA (Trec) brałem 3 kapsy tuż przed snem (około 23:30) ; TT (Nutra-Life) brałem na godzinę przed treningiem 1 kasp + 1gram witaminy C. Treningi miałem w poniedziałki , środy , piątki i soboty zawsze o godzinie 17:00 PONIEDZIAŁEK. KLATKA,BICEPS. KLATKA. 1.WYCISKANIE SZTANGI NA ŁAWCE SKOŚNEJ 4 [...]
[...] wiemy organizm traci energie na trawienie a mu ją potrzebujemy np. : na finisz. Musimy wiedzieć co jeść i pić i oczywiście ile przed zawodami i w trakcie. Ważne są także witaminy one wspierają enzymy które ułatwiają rózne procesy To nie jest tak że jemy coś i to działa, biochemia objaśnia krok po kroku co się dzieje po zjedzeniu np. witaminy [...]
Masz 180 wzrostu, a ważysz jednie 60kg?Patrząc w lustro wyraźnie zauważasz, że brakuje ci kilku dobrych kg?Zapisałeś się na siłownię chcąc zdobyć nieco masy?Ciężko trenujesz, wydajesz kase na kolejne odzywi, jednak wskazówka wagi nie chce ani drgnąć?Nie martw się nie jesteś jedyny, a twój problem jest wspólny wielu młodym(a czasem już niemłodym) [...]
[...] Co zawiera wyciśnięty, sproszkowany sok: - Naturalny Młody jęczmień Aliness bogaty jest w szereg ważnych składników witaminowo-mineralnych tj. magnez, potas, miedź i cynk, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo (zawiera go pięć razy więcej niż szpinak), wysoce przyswajalne białko (40%) oraz inne cenne związki, jak błonnik pokarmowy, chlorofil [...]
[...] ale postawilem na swoim... W technikom chodzlem na silownie do kolegi. Dostalem 2 duze odzywki na mase. (Z tego co pamietam to byly weglowodanowo-bialko z kreatyna i jakies witaminy, jakies power gym i zell max cos tam...) od znajomego mojej mamy ktory prowadzi sklep z odzywkami. I w tedy przybralem na wadze jakies 2-3kg. W 2 klasie tech. mniej [...]
[...] na parze w znaczący sposób ogranicza ich degradację! Żywność nie jest zanurzana w wodzie, a zatem nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Podobnie minerały i witaminy zostają zachowane w znacznie większym stopniu niż podczas tradycyjnego gotowania. Nie można też zapominać, że posiłki gotowane na parze nie wymagają używania [...]
[...] najwięcej składników odżywczych. 5. Do obierania i rozdrabniania warzyw używać jedynie narzędzi nierdzewnych (noże, skrobaczki, tarki, szatkownice). żelazo bowiem niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C. 6. Obrane warzywa szybko płukać w czystej wodzie, nie moczyć. Podczas przetrzymywania w wodzie wyługowuje się bowiem wartościowe związki [...]
[...] innymi: 1. Magazynowanie substancji niezbędnych do funkcjonowania organizmu. Należy wymienić takie substancje jak; glikogen, kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, cholesterol, witaminy A, D i B12 oraz apoferrytynę. 2. Przemiany metaboliczne licznych związków - metabolizm (ich synteza i degradacja) białek, węglowodanów, tłuszczu oraz bilirubiny, a [...]
[...] florę bakteryjną, ale to koszty cywilizacji. Część naukowców uważa jednak, że mleko i tak trzeba pić, bo ma dużo cennych wartości. - Jest wiele produktów, bogatszych w witaminy i minerały - zapewnia Barbara Bachurska, lekarz pediatra z Katowic. - Mitem jest także przekonanie, że mleko zawiera mnóstwo drogocennego wapnia. Znacznie więcej ma [...]